Categories
Betegségek Egészséges táplálkozás

Epe fájdalom és az epekö

Elmélkedés az epesav hatásáról a szervezetben

Egyre többen panaszkodnak nálam ‘epe fájdalom’ miatt. Sokan félreértik az epe szerepét, azt hiszik, az valami rossz. Ezeket az ‘epés’ dolgokat szeretném helyre tenni. A bejegyzés végén 2 esettörténet van, amiből látható, hogy van megoldás az epe panaszokra. Nincs többé ‘epe fájdalom’, epekő.

epe fájdalom

 • Mi az az epe?
 • Epe fájdalom = epekő?
 • Mi köze az epének a magas koleszterin szinthez?
 • Milyen tüneteid lehetnek, ha nincs elegendő epe?
 • Mi történik akkor, ha eltávolították az epehólyagot?
 • Milyen megoldások vannak az epetermelődés beindítására?
 • Milyen betegségek megelőzésében segít, ha megfelelő az epehólyag működése?
 • 2 esettörténet

Bár most egy sokaknak unalmas rész következik, de kérlek, olvasd tovább, lesz izgalmas rész is.

Izgalmas, mert arról szól, hogyan élhetsz egészségesen néhány kis változtatással. A tudás hatalom! Most meghatalmazlak egy kis tudással, amit egy életen át hasznosíthatsz.

Röhög majd a májad a boldogságtól és kicsattan az egészségtől. Egyet megígérek: rövid és célratörő lesz ez az írás. Szívesen anekdotázgatnék, de anekdota gyanánt csak 2 esetleírást adok. Ezek nagyon jól szemléltetik a szóban forgó problémák megoldását.

Ha tudod, hogy hogyan működik az epe, akkor menj a bejegyzés végére. Ott pár tanácsot olvashatsz arról, hogy hogyan teheted rendbe az epetermelődésed. Ott lesznek az esettörténetek is, az epe fájdalom megoldásáról.

Mi az az epe?

Az epe egy sárgás – zöldes és nagyon keserű sűrű folyadék. A májunk termeli. Az epefolyadék az epehólyagba folyik az epe kapillárisokon keresztül. Az epét az epehólyag tárolja és sűríti. Az epehólyag körte alakú zsákszerű tároló.

Mire kell az epe?

Ha étkezéskor zsírt (állati zsírt) eszünk, beindul az epetermelődés. Majd egy kis kapun át az epe a patkóbélbe ürül.

Az epe fő feladata:

 • a zsírok emulgálása (bontása).
 • aktiválja a zsírbontó lipáz enzimet

Ha a májunk nem termel elegendő epét , – napi 0.7-1,2 dl epe – akkor van a baj. Mindenféle furcsa tüneteket észlelsz. Ezek fájdalmasak lehetnek (‘máj fájdalom’), de súlyosságától függően mindenképpen kellemetlenek.

Mi köze az epének a magas koleszterin szinthez?

Az epesavat a máj a koleszterin „lebontásával”, átalakításával termeli. Így szabadítja meg a szervezetet attól. hogy sok koleszterin kerüljön a vérbe. A képződött epesavak segítségével fokozódik a koleszterin közvetlen kiürülése a májból a bélbe. Innen egy része visszaszívódik, a többi pedig a széklettel hagyja el a szervezetet.

Ebből következik: ha kevés epét termel a máj, akkor kevesebb koleszterin alakul át epesavvá. Azaz több, már fölös mennyiségű koleszterin marad a szervezetben.

Ebből következően: ha nem jut elég epe a bélbe az ételek mellé, azaz ha nem gondoskodunk az epe minél tökéletesebb kiürüléséről, a zsírok emésztése tökéletlen lesz. Az így fölszívódó zsírok lerakódnak. Ekkor lesz magas a koleszterin szint.

Tehát az epetermelődés mértéke nagy hatással van a koleszterin szintünkre. Ebből az következik, hogy sok állati zsírt kell fogyasztanunk. Mivel az indítja be az epetermelődést.

Nem pedig fordítva!

Milyen tüneteid lehetnek, ha nincs elég epe?

 • fájdalom a jobb bordaív alatt, hasgörcs
 • fájdalom lapocka tájékon, sőt még a gerincbe is kisugározhat deréktáji fájdalmat okozva
 • teltségérzet
 • túlsúly
 • hányinger, hányás
 • a széklet zsíros a megemésztetlen zsírok miatt
 • a széklet színe okkersárgás
 • hasmenés vagy székrekedés esetleg ezek váltakoznak
 • fejfájás
 • haspuffadás, felfúvódás
 • bőrtünetek, pl. pikkelysömör
 • Súlyosabb esetekben amikor az epe út elzáródik: sárgaság, láz a gyulladás miatt

Mi történik akkor, ha eltávolították az epehólyagot?

Epehólyag eltávolítás után az epehólyag hiánya révén nem tárolódik az epe. Ez a funkció kiesik. Így az epe folyamatosan csorog a nyombélbe (más néven patkóbélbe).

Ha ilyenkor zsírosat eszünk, akkor azt érezzük, hogy mintha nem tudnánk megemészteni. Ez valóban így van, mert ilyenkor nincs tartalék epe, mivel az epetárolót eltávolították. Így a zsírok nem teljesen emésztődnek meg. A vastagbélbe jutva gázképződést okozhatnak. Ilyenkor a hasmenés és a hasi puffadás jelezheti az emésztetlenséget.

A megoldás: az epesavak pótlása természetes epesavakkal.

Erre jó megoldás lehet pl. egy magyar kapszula, amely szárított marhaepe kapszulázva.

Milyen megoldások vannak az epetermelődés beindítására?

A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás az állati zsír fogyasztása. Az állati zsír megindítja az epetermelődést, ami nagyban segíti a zsír lebontását a vékonybélben.

Az alternatív megoldások közé tartoznak a különböző májtisztítások. Ezek lehetnek lightosak, de lehetnek drasztikusak is.

 • A máriatövis mag segítheti  a máj munkáját.
 • A Hunyadi víz is jó megoldás lehet enyhébb epeürülési problémák esetében.
 • Vannak drasztikusabb májtisztító módszerek. Ilyen a keserűsós grapefruitlés kúra.

Ezeknél a módszereknél nagyon körültekintően kell eljárni. Fontos az előkészület, pl. az almaecet-kúra az epeutakban lévő lerakódások feloldására.

Fontos, hogy kérj segítséget tapasztalt szakembertől vagy az alternatív módszereket támogató orvosoktól.

Az epeműködés beindítására és az epekőre is hatékony segítséget adnak a Biomer készülékek.

A máj-epehólyag egészsége befolyásolja az egész szervezet működését, elkerülhető az ‘epe fájdalom’.

Milyen betegségek megelőzésében segít, ha megfelelő az epehólyag működése?

El sem hiszed, mennyi betegséged előzhetsz meg, ha rendben van az epehólyagod és megfelelő mennyiségű epefolyadék termelődik:

 • candidás fertőzés
 • bakteriális fertőzés
 • vírus fertőzés pl. herpesz
 • vese elégtelenség
 • pikkelysömör
 • II. típusú cukorbetegség
 • vitamin hiányok, -a zsírban oldódó vitaminok hiánya (A,D,E,K)
 • immungyengeség
 • a lista szinte végtelen a hormonproblémákat is beleértve.

Ha kíváncsi vagy a májad, és az epéd állapotára, várlak egy állapot tesztre.
0
6-70-9313095

Esettörténetek

A sok száz eset közül most két nagyon érdekes és tanulságos eset, ami happy and-del végződött.

A neveket megváltoztattam, de valós személyekről van szó. Bocsánat, ha valaki magára ismer!

1. eset – epekavicsok – ‘epe fájdalom’

K.A. 44 éves férfi. Borzasztóan elfoglalt. Rengeteget dolgozik. A munkája a cégnél pótolhatatlan.

Hosszabb szabadságra sem mehet, mert csak ő tudja a speciális feladatkört ellátni. Só sem lehet 2 hetes kórházi kezelésről, mert „összedől „ a cég, ha ő nincs ott.

A rendszertelen és egészségtelen zsírszegény evéstől, jó pár kilogramm rakódott le az évek folyamán.

Diagnosztizált, ultrahangon kimutatott epekővel kétségbeesve érkezett hozzám. A „hozzá tartozó” panaszok is gyötörték. Már a műtét napja is ki volt tűzve. De nagyon nem akaródzott elmenni a fent említettek miatt.

epe fájdalom

A vizsgálat nemcsak az epekövet mutatta ki, hanem számos olyan egészségügyi kihívást is, ami összefüggésbe hozható az epe-problémával. Ezeket a problémákat végig beszéltük. Megfelelő étrendet is kapott.

Úgy döntött, hogy nincs más választása, bevállalja az erős méregtelenítő kúrát. Ez nagyon bátor döntés volt a részéről, mert viszonylag nagy epekővel veszélyes elkezdeni.

A kő elzárhatja az epecsatornát, és akkor intenzíven pang az epe, nem tud lefolyni és sárgaságot okoz. Az epehólyag begyulladhat, ilyenkor a gyors műtét segít. Ekkor az epehólyaggal együtt a köveket is eltávolítják. K.A. úgy gondolta, hogyha ez megtörténik, akkor legfeljebb előre hozódik a műtét időpontja.

A tisztító kúrát többször megcsinálta egymás után. Folyamatosan távoztak a kövecskék minden alkalommal. Aztán a 9. alkalomnál hatalmas kövek távoztak a széklettel. Nagy megkönnyebbülés!

A műtét időpontra elment, de a köveket egy kis zacsiban vitte. Az ultrahang is igazolta, hogy a kövek eltűntek! A műtét elmaradt!

Gratulálok! Nemcsak a kövektől, de jó néhány kilótól is megszabadult Attila.

A sikeres epekő eltávolítás után ezt az emailt kaptam:

„Kedves Eszter!

Áldásos  májtisztító kúrának köszönhetően vasárnap reggel az alábbi linken látható kavicsoktól szabadultam meg.

A hitetlenkedőknek:) lehet tanúbizonyság.

Köszönettel:K.A.”

Kő-képek mellékelve egy 100 forintos társaságában.

2. eset – „én biztos nem eszem zsírt, mert tiltja a vallásom”!

V. Eta – 38 éves krisna hívő hölgy.

Olyan hölgyről van szó, aki vegetáriánus, sőt vegán! Tejterméket, tojást és halat sem eszik vallási okokból.

Nagyon vékony, nyúzott hölgy jött hozzám.  Folyamatosan fájt a feje, és hasmenése volt szinte már évek óta. Még a menstruációja is akadozott és nagyon fájdalmas volt. Azt hitte, hogy a változó korba ért. De megbeszéltük, hogy a vizsgálat hormon-térképe nem igazolta a klimaxot. Kora pedig semmiképp.

Más volt a probléma oka. A vegetáriánus ill. vegán étrend miatt szinte leállt az epeműködése. Az epeút beszűkülve a lerakódás miatt, az ‘epe fájdalom’mindennapos. Szinte alig emésztett az epe enzim hiánya miatt.

A koleszterin szintje az egekben. Koleszterin csökkentő gyógyszert is szedett, de attól még feljebb ment a koleszterin érték.

Nem kis munka volt meggyőzni, hogy valamilyen formában egyen állati zsírt. Végül a ghee fogyasztásánál kötöttünk ki. Ez még elfogadható alternatíva volt számára.

Javasoltam, hogy csináltasson egy vérképet, ahol főleg az epe és a máj munkájáról kapható információ. A labor értékek is és a hasi ultrahang is kimutatták a lerakódást és a kisebb köveket.

Ő nem vállalta be a drasztikus májtisztító eljárást. Nála az étrend megváltoztatása melletti gyógynövényes kúra volt a nyerő.

A máj és epehólyag munkája nagymértékben javult, így már hozzá tudott kezdeni a vitaminok és ásványi anyagok pótlásához.

Mivel rengeteg csapvizet ivott – és az tele van vízkővel – nagy valószínűséggel a szervetlen ásványi anyagok is kicsapódhattak, lerakódhattak a vesében, májban és az ízületekben. Ilyenkor a vérerek fala is veszélyben van.

A 6 hetes kúra után ezt a levelet kaptam tőle:

„Kedves Eszter,

Már annyira rosszul éreztem magam, hogy mindent beszedtem, amit megbeszéltünk. Mindent betartottam amit kértél. Nem is hittem volna, hogy ennyit számít. hogy fogyasztok tisztított vajat.

Ezt Indiában is tudom enni, mert most 2 hónapig ott leszek.

Ez a vaj-fogyasztás még belefér az én világomba, mert a tejért nem ölünk állatokat és nem is kínozzuk meg őket a fejéssel.

Nem felejtelek el. Jelentkezem! Áldás!

Eta”

epe fájdalom

Ha kíváncsi vagy a májad, és az epéd állapotára, várlak egy állapot tesztre.
0
6-70-9313095

credit: biorezonanciameres.hu