Categories
Egészséges táplálkozás

Melyik só jó?

Mi a helyzet a sóval?

Ma Magyarországon konyhasóként árulnak mindenféle ártalmas vackot. Sónak tulajdonképpen a NaCl (nátrium-klorid) tartalmú kősókat vagy tengeri sókat lehetne csak nevezni. Az sem mindegy, hogyan visszük be a szervezetünkbe, különösen, ha gyógyító céllal tesszük. A legáltalánosabb tévhit, hogy a só fogyasztás növeli a vérnyomást. Éppen ellenkezőleg! Az sem mindegy, hogy mennyi, és milyen vizet iszunk.

Idézzük fel előzetesen a Wikipédia tudásanyagát a sóról:

 „A nátrium-klorid (NaCl) – más néven konyhasó, só, kősó, tengeri só – az egyik legfontosabb, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület. Az állatok és az ember is igénylik a sót. Fontos alkotórésze az emberi szervezetnek. Mindig megtalálható a testnedvekben, a vérben, az izzadságban és a vizeletben. Fontos szerepe van az izotónia, azaz a megfelelő ozmózisnyomás fenntartásában. A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is. A szervezetbe a táplálékkal jut be. Főként növényi táplálék esetén nagyon fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények csak nagyon kevés nátriumsót tartalmaznak. Ezért nyalatnak a növényevő állatokkal kősót. Az ember naponta körülbelül 5-15 g nátrium-kloridot fogyaszt, ami arányban áll az ürítéssel, de ez általában messze meghaladja a szükségletet.

A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet.

Szervezetünk napi NaCl-szükséglete széles határok között változik. Nyáron a nagyobb folyadékveszteség miatt jóval nagyobb a szükséglet is, télen, amikor keveset izzadunk, ez jóval kevesebb. Fiziológiás oldat: 0,9%-os oldatát fiziológiás vagy izotóniás sóoldatként használják (infúzió).”

Szóval csak gondolkodni kell, mit is tanultunk az általános iskolában? A só NaCl. Mit is mond a  Magyar Szabvány a sóról? Nem mást, mint hogy a közvetlen étkeztetésre szánt sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia!

Ezzel szemben ma Magyarországon mi történik só-ügyben?

Nézzünk körül egy multinál a sók polcán. Bár legalább 15-20 fajta só kapható, egyik sem NaCl! Sőt főleg olyan anyagokat tartalmaz, ami nem tesznek jót az emberi szervezetnek (de még az állatoknak sem). A jelenleg kaphatóakban majdnem mindegyikben van kálium-klorid, csomósodás gátló és egy csomó olyan ételadalék tartósítószer és egyéb „finomság”, amivel a szervezet nem tud mit kezdeni.

Mire jó a kálium-klorid?

Szívmegállításoknál, műtéteknél, és halálos ítéleteknél használják az USA-ban!

( A méreginjekció általi kivégzéshez – az elítélt szenvedéseinek minimalizálása érdekében – három, meghatározott sorrendben beadott vegyi anyag szükséges. Az elítélt először nátrium-pentotált, egy gyorsan ható altatót kap; majd a pankurónium-bromid nevű erőteljes bénítószer következik; végül pedig a szívleállásáért felelős kálium-klorid zárja a sort. (Forrás:  http://natgeotv.com/hu/halalsoron/tudaon))

Személyes tapasztalat, hogy amikor áttértünk az igazi konyhasó – azaz a Nátrium-klorid – fogyasztására, akkor a szívtáji nyomás, szúrás megszűnt egy idő után. Gábor, a férjem ‘béta blokkoló’ gyógyszert is szedett rá. Az állapota azonban nem javult a gyógyszertől. Bár semmi eltérést nem találtak az EKG-n.

A kálium klorid rendszeres fogyasztása érzelemhiányos állapotot idézhet elő, így nem javasolható a konyhasó, azaz a nátrium-klorid helyettesítésére!

Miért éppen a Parajdi sót ajánlom?

Azért mert ez a só kőső, – igazi konyhasó – azaz megfelelő mennyiségben tartalmaz NaCl-t. Ezenkívül az ásványianyag tartalma is magas.

jó só

Parajdi só vegyi összetétele:

NaCl 98.70%
CaCl2 0.13%
CaSo4 0.10%
MgCl2 0.028%
Fe2O3 0.00056%
H2O 0.10%
Egyéb 0.94%
(Zn, Cu, NH4, NO2, NO3)

Mi a helyzet a himalája sóval?

A NaCl tartalmát tekintve megfelelő, de viszonylag magas bróm tartalma miatt nem ajánlatos fogyasztani.

Hallottatok már a brómos teáról? Lehet, hogy csak városi legenda, de úgy hírlik, hogy a hajdani Néphadseregben kaptak jócskán katonáink brómot, hogy lenyugtassák őket és a libidójukkal se legyen „probléma”. Szóval ezért nem ajánlom a brómos himalája sót.

Ezután térjünk rá, hogy hogyan is kell a sót bevinni a szervezetbe gyógyító céllal.

A konyhasót -többek között- gyomorerősítésre használjuk. A gyomorsav termeléséhez szükséges a só fogyasztása, mert a gyomor csak így képes előállítani megfelelő mennyiségű és minőségű gyomorsavat. Ha megfelelő mennyiségű és savasságú gyomorsav termelődik, akkor bizonyos fehérjebontó enzimek (pl. pepszin) is megfelelő mennyiségben termelődnek.

Ez azt jelenti, hogy aki kevés nátrium-kloridot fogyaszt, az nehezen tudja a fehérjéket megemészteni. Tehát itt az első ok, hogy a fehérje emésztés már a gyomorban, szinte az emésztőrendszer kezdeti szakaszán zavart szenved.

Hogyan fogyasszuk a sót?

Lehet nyalogatni, sózni, sós vizet inni. Mindenki kedve szerint válogathat a módszerek közül.

Só adagolás:

Testsúlykilogrammonként 0,1 gramm fogyasztása ajánlott! Pl. 70 kg súlyú embernek 7 gramm. Sportolónak 12-15 gramm szükséges.

Napi 6-8gr parajdi só fogyasztása ajánlott ételbe keverve, de lehet sós vizet is inni, sőt sót nyalni. Nem lesz tőle magasabb a vérnyomás, ez téveszme!

Só oldat készítése és fogyasztása:

Főleg refluxtól szenvedőknek ajánlható, de azok is bátran alkalmazhatják, akinek nincs refluxuk.

7 dl tisztított vízbe tegyünk 4 evőkanál parajdi sót! Keverjük, rázzuk össze. Hamar feloldódik. Kapunk egy 26%-os só-oldatot. Ebből az oldatból 20 ml-t önteni 500 ml tisztított vízbe, és ezt reggel éhgyomorra megiszogatni.

Miért fontos, hogy tisztított vizet használjunk?

Ha sok szervetlen ásványi anyag van a vízben (csapvíz, ásványvíz), akkor az nem tudja felvenni a sót.

A rengeteg gyógyszeripari maradvány is gondot okoz, mert a ki nem szűrt hormonok antibiotikumok és szteroidok megzavarják a szervezet normális működését.

Csak műanyag vagy fakanállal szabad keverni a sóoldatot.

(Aki Reg-enort használ, reggel a sós-oldatot  fogyassza éhgyomorra. A Reg-enort majd reggeli után, a szokásos módon vegye be, tehát reggeli után 1-1,5 órával.)

Pár nap elteltével, már érezhető, hogy rendeződni kezd az emésztés. A reflux is mérséklődik.

A tisztított víz előállítására érdemes beszerezni egy jó minőségű víztisztítót.

Több fajta olcsó, de kiváló minőségű víztisztító készüléket a webshop.biocomag.ch webáruházban találsz. Ha még nem vagy tag ott, akkor regisztrálj az én ajánlószámommal: 151 908. Így 25%-kal olcsóbban juthatsz a víztisztítóhoz is és a termékekhez is.

 

Kellemes sózást!

 
 credit: biorezonanciameres.hu