Minestrone leves
4 személyre
Elkészítési idő: 60-80 perc
A Minestrone – azaz kiadós zöldség leves – azért is jó recept, mert szinte bármilyen zöldséggel készíthető. Az olaszok szerint ahány ház, annyiféle Minestrone. Az alábbi felsorolás csak egy a lehetőségek közül, amely húsgombócokkal lehet izgalmasabb és tartalmasabb.
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, hámozva, karikára szeletelve
- 1 fehérrépa, hámozva, karikára szeletelve
- 20 dkg fejtett bab vagy zöldbab
- 1 kis cukkini, felkockázva,
- A cukkini helyett télen több karfiolt főzök bele
- fél fej zeller, hámozva, felkockázva
- 1 kis karfiolrózsa
- 1 kis hámozott, felkockázott zsenge karalábé
- 2 paradicsom, kockákra vágva vagy fél doboz paradicsom (kb 2-3 paradicsomnyi mennyiség)
- Vagy: télen „polpa di pomodoro” konzervet használok. Ez a héjától megszabadított paradicsomot takar. Egyébként nem szoktam konzervet használni. Ezt is csak azért, mert az elrakott paradicsom már elfogyott.
- Kb. 1,5 liter víz (lehetőleg tisztított víz)
- 3 ek. zsír (liba, kacsa vagy sertés), de pirított szalonnán is lehet kezdeni a leves késztését
- só, bors (mennyiség: ízlés szerint)
- fél-fél kk. szárított bazsalikom, oregánó és kakukkfű esetleg lestyán
- Ízlés szerint: Kókusztejszín és citrom
Elkészítés:
A zsírt felhevítjük, és megfonnyasztjuk rajta a póréhagymát, majd a felaprított fokhagymát. Ezután ráöntjük a felkockázott paradicsomot, majd hozzáadjuk a fejtett babot (vagy a zöldbabot). Ha a fejtett babot választjuk, akkor 10-15 percig főzzük és utána adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, és kevergetve pár percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a többi finom fűszert is keverjük az alaphoz.
Ha szalonnán kezdjük pirítsuk addig, amíg kiengedi a zsírját, és a szalonnadarabok ropogósak lesznek. Felöntjük a vízzel és főzzük kb. 35-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Fedő alatt, takaréklángon főzzük, hogy a fűszerek ízei jól belefőhessenek.
Tálalásnál mindenkinek a tányérjába teszünk pár húsgombócot, és erre merjük rá a forró levest.
Tészta helyett kölessel is szoktuk enni. A kölest külön megfőzöm és külön tálalom, a nagyon glutén érzékenyek miatt.
Az eredeti olasz recept tésztával készül. Sajnos azt most nem megfelelő a gluténmentesség miatt. Helyette mindenkinek ajánlom a húsgombócot.
A húsgombócokhoz:
- fél kg darált hús (lehet csirke, sertés vagy akár pulyka is)
- 1 egész apróra vágott kis hagyma
- 1 tojás
- só, bors
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsgombócok hozzávalóit összegyúrjuk, és két tenyerünk között apró gombócokká formázzuk őket. (A nagysága az Ikeás húsgombóchoz hasonlatos) Zsírral kikent tepsire tesszük, és 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Tálalás:
Tálalásnál mindenkinek a tányérjába teszünk pár húsgombócot, és erre merjük rá a forró levest. Kókusztejszínnel megbolondítva még finomabb.
Az így készült leves nagyon kiadós és egytálételként funkcionál.
Kinek ajánlom:
Mindenki fogyaszthatja. A glutén érzékenyeknek, tejallergiásoknak laktató étel. Akik a lektinre érzékenyek, hagyják ki belőle a babokat. (A lektin a hüvelyesekben található.)
Regenorozók jó sok szalonnával készítsék.
A képen látható Minestrone kölessel készült.
credit: biorezonanciameres.hu